Hvordan bliver man gastronom?

Elsker du at være i et køkken og tilberede mad? Vil du lave smagsoplevelser og lækre retter for andre? Så er en karriere som gastronom måske noget for dig. Her kan du læse om, hvordan du bliver gastronom, og hvad jobbet egentlig indebærer.

gastronom kok
En gastronom har som opgave at tilberede mad ved forskellige metoder.

Hvad laver en gastronom?

Som gastronom, eller også det, der kaldes en kok, arbejder du med at

  • Finde og indkøbe råvarer
  • Tilberede mad ved stegning, kogning, sautering og mange andre metoder
  • Sammensætte mad til komplette retter
  • Anrette og præsentere mad på en appetitvækkende måde
  • Rengøring i køkkenet
  • Planlægge menuer
  • Samarbejde med andre roller i køkkenet og restaurant personale
  • Administrativt arbejde i forbindelse med køkkendrift, såsom regnskab, indkøb og lignende

Som gastronom er du ansat i et køkken. Det kan både være i en restaurant, en café eller en virksomhedskantine eller et institutionskøkken. Du kan også arbejde i industrien med produktudvikling.

Hvordan bliver man gastronom?

Titlen gastronom indbefatter, at du har taget uddennelsen som kok. I Danmark fungerer det dog sådan, at jobs som kok næsten udelukkende tager folk ind, der har uddannelse om gastronom, hvilket er en beskyttet titel.

  • Du skal have afsluttet 9. klasses eksamen
  • Grundforløbet på 20 uger foregår på tekniske skoler i hele landet, og giver dig blandt andet en introduktion til arbejdet som kok, retningslinjer for behandling og tilberedning af mad o.l..
  • Du skal herefter i lære som kokkeelev i 3 og et halvt år. Du skal selv finde din læreplads, og vil få udbetalt løn under læreperioden.
  • Herefter kan du kalde dig gastronom eller kok.
  • Du kan også vælge en kortere udgave af uddannelsen, der kun samlet tager 2 år, og giver dig mulighed for at få arbejde indenfor faget hurtigere som gastronomiassistent.

Er det nemt at få arbejde som gastronom?

Ja, det er faktisk relativt nemt at få arbejde som kok eller gastronom, når først man har taget uddannelsen. Der vil altid være brug for folk, der kan lave mad. Der er også stor variation i, hvilke steder man kan få arbejde – alt fra dyre restauranter, caféer til cateringbranchen, kantiner, offentlige institutioner, feltkøkker og lignende. Der er også meget typisk, at uddannede kokke starter egen restaurant.

Gode links om at blive gastronom

Mere du kan blive

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *