Hvordan bliver man radiovært?

Kunne du tænke dig at være en kendt stemme i Danmark? Kan du være underholdende, personlig og relevant for målgruppen? Så er det måske noget for dig at være radiovært.

En radiovært er både stemmen og tilrettelæggeren bag udsendelsen. Screenshot Aarhus Studenterradio, Youtube

Hvad vil det sige at være radiovært?

En radiovært præsenterer radioudsendelsen:

  • Taler med sin stemme mellem indslag, ofte musik
  • Interviewer personer, der er inviteret ind i studiet
  • Tager telefonopkald fra personer, der ringer ind, og interviewer dem
  • Tilrettelægger selve radiogrammet og planen for, hvad der skal ske
  • Er ansvarlig for at tiden overholdes
  • Træffer de overordnede beslutninger for, hvad der sker i løbet af udsendelsen
  • Arbejder med systemer i studiet som computere, lyd, musik o.l.
  • Ofte arbejder flere radioværter sammen, typisk i en “duet”

Ofte arbejder en radiovært i et radiostudie, enten for at medieselskab eller en større organisation, der har radiostudiet som funktion.

Hvordan bliver man radiovært?

Der er mange måder at blive radiovært på. Nogen har en uddannelse, andre har ikke. Derfor er der også en mulighed for dig, uanset hvad din baggrund er.

  1. Nogengange kan du ganske enkelt blive ansat på relevante forudsætninger. Det kan være, at du er en student ved Aarhus Universitet, og Aarhus Studenterforening ønsker at starte en radio, eller du er måske kristen og bor i Vejle, og den lokale frikirke ønsker at starte en radio (bare eksempler). Du søger altså typisk på et opslag, eller fordi folk kender dig.
  2. Bliv castet: Nogen mennesker har fundet deres stilling som radiovært ved en casting. Stillingen har altså været slået op og du er blevet udvalgt ved en form for prøve.
  3. Mange studieværter er uddannede journalister. Se hvordan bliver man journalist? Det kan være, at de kommer i praktik som medhjælper på et radioprogram under uddannelsen og allerede der får erfaring med radio. Ellers kan du søge stillinger efter uddannelsen er færdig.
  4. Radioværter bliver meget ofte ansat pga tidligere erfaring med medieproduktion. Det kan være, du har medvirket i et andet radioprogram, TV program eller måske en reklamefilm.
  5. Mange har læst Medievidenskab eller anden medie uddannelse, hvilket har givet dem viden indenfor medieproduktion og måske erfaring med at tilrettelægge produktioner
  6. Start selv: Nogen vælger at starte deres radio selv. Man skal have en del udstyr, men når det og sendetilladelsen er på plads kan man sende radio ud i æteren.

Gode links

Mere du kan blive

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *