Hvordan bliver jeg (hurtigere) rask?

At blive rask fra en forkølelse eller influenza er et ønske for mange, og her er godt nyt! Der er lys forude. Her kan du læse en række tips og tricks til at blive (hurtigere) rask.

Længere nede i artiklen kan du også læse en liste over ting, du kan gøre for at lindre smerten ved sygdommen uden dog at forkorte den.

Tip og tricks til at blive rask fra en forkølelse eller influenza

elite-daily-flu-800x399
Forkølelse eller influenza er en virussygdom og kan ikke bekæmpes med medicin. Men der er en række ting, du kan gøre for at blive (hurtigere) rask.

Her er nogen af de bedste tips til at blive (hurtigere) rask fra en forkølelse eller influenza.

 • Drik væske nok: Din krop skal have energi til at bekæmpe sygdommen. Noget af det værste du kan gøre er ikke at give den væske nok mens den arbejder.
 • Få nok at spise: Når du er syg har du ofte mindre appetit. Du skal dog sørge for at spise dét, du alligevel kan. For kroppen har brug for energien fra maden til at bekæmpe sygdommen. Hvis du er syg og ikke rigtig er sulten, så spis istedet noget sødt, så din krop i det mindste får noget energi.
 • Få nok søvn: Din krop arbejder allerbedst mod en sygdom, når den sover. Når du er rigtig influenzasyg vil du ofte få lyst til at sove på mærkelige tidspunkter. Istedet kan du prøve at holde dig vågen til nogen af dine lure, så du kan sove et længere stræk om natten. Det er ofte de “lange stræk”, man vågner op rask fra.
 • Hold dig varm: Sørg for at følge din krops signaler med at holde sig varm. Du er syg i længere tid, hvis du er våd og kold.
 • Hold dig i ro: Du kan ofte føle dig rastløs, når du ikke har lavet noget nogen dag, men fald ikke for fristelsen. Fysisk anstrengende arbejde forlænger din sygdom, fordi kroppen har brug for den smule energi, den har, til at blive rask. Lad derfor være med at gå ture, løbe “det af dig” eller gå i gang med forårsrengøringen. Det gør det kun værre.
 • Antibiotika: Hvis din sygdom ikke skyldes virus, men en bakteriel infektion, hjælper antibiotika dig. Men så er du ikke forkølet eller har influenza, men fejler noget andet, og bør kontakte din læge. Det fås heller ikke i håndkøb.
 • Nogen undersøgelser viser, at man kan forkorte sygdomsperioden ved at spise Zink og C-vitamin

3 tips til at lindre smerten

Følgende er en række tips og tricks du kan bruge for at lindre smerten og ubehaget ved at være syg. Men husk: Disse ting gør dig ikke rask, eller hurtigere rask. Det er kun for at mindske smerten i dén tid, sygdommen tager.

 • Smertestillende medicin: Tag en anbefalet dosis af paracetamol og ibuprofen, der kan købes i håndkøb. Det sænker din feber, eventuel hovedpine og smertefornemmelsen i f.eks. led og muskler.
 • Drik varmt: Varme væsker, toddy, te eller supper er populære og lindrer ubehaget ved at være syg, men  husk bare: det forkorter ikke sygdommen, lindrer den kun.
 • Tag et dampbad: Sæt dit hoved over en skål med varmt vand (evt. med et par dråber pebermynte i) under et håndklæde. Træk vejret dybt ind. Bonus: Det renser også dine porrer.

3 tips til, hvordan du ikke bliver syg igen

For at undgå at blive syg igen skal du styrke dit immunforsvar. Jo stærkere du er, jo sværere har sygdommen ved at gribe fat. Her er et par gode tips til, hvad du kan gøre

 • Frisk luft hver dag: Gå en tur, eller tag din cykel. Den friske luft er sund og giver dig modstandsdygtighed. Du kan også løbe, men husk, at det faktisk kan svække din krop i en kortere periode. Du skal derfor kun løbe en mindre distance, hvis det er for at holde dig rask, og ikke lige efter, at du har været syg.
 • Spis fornuftigt: En varieret kost gør dig mere modstandsdygtig
 • Vaccine: Influenza vacciner hjælper – mod influenza, men ikke forkølelse. Og kun mod den variant af influenza, som vaccinen indeholder. Du kan derfor godt blive syg igen af en anden virus.

Findes der medicin mod forkølelse?

Det korte svar er: Nej. Der findes ikke medicin mod forkølelse. Benyt dig i stedet af rådene ovenfor for at bliver hurtigere rask.

Gode links

Mere du kan blive

One comment

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *