Hvordan bliver man fitness instruktør?

Interesserer du dig for kroppen, træning og fitness? Kunne du tænke dig at instruere andre i fitness, individuelt eller på et hold? Så er jobbet som fitnessinstruktør måske noget for dig.

Her kan du læse om, hvordan du bliver fitnessinstruktør , og hvad det egentlig vil sige.

fitness fitnessinstruktør
En fitnessinstruktør instruerer andre som individerer eller i hold i en bestemt fitnessdisciplin som stepmix, thai bo eller spinning.

Hvad er en fitnessinstruktør?

En fitnessinstruktør, også nogensteder blot kaldet en fitnesstræner eller en personlig træner, arbejder med at støtte og rådgive andre til at opnå deres fitness mål

 • Hjælper andre  med at opnå deres fitnessmål, fx. at tabe vægt, blive stærkere, større, sundere eller mere smidig
 • Instruerer andre i en konkret fitness disciplin ved at gå forrest og vise øvelserne for andre
 • Vedleder og rådgiver omkring den korrekte måde at udføre øvelser på
 • Motiverer til at gennemføre øvelserne gennem verbal støtte og musik
 • Sammensætter nogengange personlige program for en kunde
 • Har en opdateret viden om fitness, kroppen og sund livsstil

En fitnessinstruktør er ofte ansat i et fitnesscenter, man kan også arbejde freelance med sine egne kunder som uafhængig personlig træner. Nogen steder er den personlige træner et niveau over “fitnessinstruktøren”, andre steder er det det samme.

Hvordan bliver man fitnessinstruktør?

At være fitnessinstruktør er ikke en beskyttet titel. Alle, der arbejder med at vejlede andre i fitness på fuld tid kan i princippet kalde sig fitnessinstruktør.

I Danmark har mange fitnessinstruktører dog taget en kortere eller længere privat uddannelse indenfor fitness, hvilket giver nemmere adgang til relevante jobs:

 • Først og fremmest skal du selv være udøver af fitness eller sport. Der er ingen der ønsker at have en fitnessinstruktør, der ikke kan følge med og bliver forpustet før kunden
 • Du skal også besidde de rette personlige egenskaber og være motiverende, positiv og effektiv, samt have lyst og tålmodighed til at arbejde med alle typer af mennesker

Vejen til fitnessinstruktør er meget varieret. Her er 6 forskellige måder, som kan kombineres:

 1. Nogen fitnessinstruktører er selvlærte, og har gennem interesse og egen træning fået tilstrækkelig kompetence til at instruere andre. De søger job i et fitnesscenter og får det
 2. Mange fitnessinstruktører har taget en privat uddannelse som fitnessinstruktør eller personlig træner. Der er stor variation i de forskellige uddannelser, men uddannelserne er ofte på 2-3 måneders varighed, har både teori, praksis og prøver og koster i omegnen af 10.000-20.000 kroner.
  Nogen uddannelser kalder det for certificeret personlig træner eller instruktør. Indholdet af denne certificering kan variere.
 3. Det er også en mulighed at tage erhvervsuddannelsen fitness i Kolding eller Kbh, hvor man lærer om både centeradministration og fitnessinstruktion. Det tager  2 år og giver ret til elevløn og SU.
 4. Nogen fitnesscentre har egne kurser i fitnesstræning, som typisk fokuserer på bestemte discipliner og er af kortere varighed
 5. Det er også muligt at tage linjer som fitnessinstruktør eller træner på mange sportshøjskoler
 6. Nogen instruktører kommer med en uddannelse indenfor sport eller fysiologi og har bevæget sig mere over imod træning og instruktion

Hvad lærer man om, når man tager en privat uddannelse som fitnessinstruktør?

På de fleste uddannelser som fitnessinstruktør og personlig træning lærer man om kroppen (anatomi, fysiologi), kundeservice, styrketræning, træningslære og ernæring. Man har også de lidt blødere fag som motivation, kommunikation, coaching, kropssprog og retorik.

Gode links

 • Fitnessuddannelsen Next Kbh

Eksempler på private uddannelser

Mere du kan blive

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *