Hvordan bliver man importør?

Kunne du tænke dig at bringe varer ind fra udlandet og sælge dem i Danmark?Vil du vide, hvordan det foregår rent praktisk? Så kan du her læse om, hvordan man bliver importør af en bestemt vare.

eksport import
At være importør betyder, at du gennem et firma importerer en mængde varer fra udlandet ind i Danmark. De kan transporteres via land, vand eller i luften.

Hvad er en importør?

En importør er en person eller et firma, der importerer varer fra udlandet til Danmark.

 • En importør køber varer i udlandet, får dem fragtet til Danmark, og sælger dem videre
 • Typisk importeres varer til landet i større mængder, og sælges i mindre partier eller enkeltvist
 • Visse varetyper skal man godkendes til at kunne importere indenfor (f.eks. våben, kemikalier og meget andet)
 • En registreret importør eller eneimportør er godkendt af en bestemt producent til at være den person, der køber varerne fra dem og importerer til det pågældende land
 • Teknisk set kaldes det kun “import” når det er fra lande udenfor EU, fordi varerne indenfor har fri bevægelighed. Det er dog helt normalt, at man også taler om at importere varer fra andre EU lande.
 • Ved import af varer fra lande udenfor EU skal virksomheden registreres som importør hos Erhvervsstyrelsen

Hvordan bliver man importør

At blive importør afhænger af omstændighederne ved de varer, du importerer:

 • Hvis du importerer almindelige varer fra andre EU lande, som ikke kræver godkendelse, skal du egentlig ikke gøre så meget.
  Du kan fx. købe et parti blyanter i Tyskland og sælge dem i Danmark uden at det kræver andet en almindelig forretningsproces
 • Ved import af varer fra lande udenfor EU skal din virksomhed registreres. Det foregår på virk.dk og i processen får din virksomhed (som allerede har et CVR nummer) et såkaldt EORI nummer.
  Her skal du også gøre rede for sikkerhedsstillelse i forbindelse med told.
 • Nogen varegrupper kræver særlig godkendelse for at importere. Du bør undersøge hvilke krav og godkendelser, der skal være på plads til ting som fx fødevarer, kemikalier, fyrværkeri og våben. Der er flere varegrupper end disse. Kravene til godkendelse og den godkendende myndighed kan variere, og du bør undersøge, om netop din varegruppe kræver godkendelse.
 • Bestemte varemærker har eneimportører, som betyder, at du hos producenten får den eneste ret til import af varer til landet. Der er f.eks. kun 1 importør af Volkswagen i Danmark. Du kan ikke bare rejse til Tyskland og købe et parti nye VW biler og sælge dem på din gårdsplads.
 • Mange importører af varer er i forskellige brancheforeninger, som kan bruges til at skabe de rette forbindelser og tilladelser til din importforretning.

Gode links

Mere du kan blive

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *