Hvordan bliver man bedemand?

Kunne du tænke dig at arbejde med mennesker – både levende og døde – og hjælpe pårørende i deres livs sværeste tid; så er jobbet som bedemand måske noget for dig. Her kan du læse mere om, hvordan du bliver bedemand, og hvad sådan en rent faktisk laver

Hvad laver en bedemand?

bedemand-andeposten

Som bedemand står du for

  • Det praktiske omkring bisættelse og
  • Klargøring af afdøde inklusiv påklædning, kisteplacering og evt. transport til brænding
  • Organisering af begravelse eller bisættelse med præst og kirke
  • Udføre transport af kisten fra sygehus, kapel og kirkegård
  • Være en central person i samtalen med pårørende
  • Administrativt arbejde i forbindelse med dødsfaldet (attester o.l.)

Du spiller en vigtig rolle for de pårørende vil kunne huske i mange år fremover – du bliver faktisk en vigtig person i deres liv.

De fleste mennesker, der har prøvet at miste familie vil kunne bekræfte, at de stadig husker bedemanden. Du vil nemlig indtræde i det allermest følsomme øjeblik i deres liv. Derfor er du som bedemand ikke bare “taxachauffør for kisten” – du er en central person, som hjælper de pårørende med at komme videre i de allerførste dage efter, at de har mistet deres kære.

Hvordan bliver man bedemand?

Det kræver en ikke en formel uddannelse at blive bedemand, og du kan søge ledige jobs i branchen uden forudsætninger. Men der findes en uddannelse, som størstedelen af de bedemænd, du kan ringe til, har taget, fordi det er en uddannelse i de vigtigste brancheforeninger i Danmark.

  • Fx. er “Bedemandsuddannelsen” hos “Danske Bedemænd” bestående af 1 års ansættelse/praktik inklusiv 2 teoretiske forløb med prøver, praktikprøvning hos en godkendt praktikvært, og afsluttende eksamen. Du bliver altså ansat som bedemand til at være i et sådant forløb, og får løn under uddannelsen.
  • Der er ingen formelle krav adgangskrav til disse uddannelser
  • Tager du en af disse ikke-krævede uddannelse kan du kalde dig “eksamineret bedemand

Gode links

Relevante links til hvordan man bliver bedemand:

I hvervets navn ligger det, at en bedemand udfører en bøn. Dette er dog ikke længere normalt, at bedemanden har nogen åndelig funktion i forhold til at bede til en bestemt gud, eller Gud. Men lad os håbe, at bedemænd den dag i dag er bevidste om, at dér hvor de afdøde befinder sig et nyt sted, som afhænger af deres forhold til Jesus. Se Hvordan bliver jeg kristen?

Mere du kan blive

Skriv en kommentar