Elsker du at være i naturen? Kunne du tænke dig at arbejde med botanik, planter og alt “det grønne”? Så er det måske noget for dig at blive gartner.
Her kan du finde flere informationer om, hvordan man bliver gartner, og hvad jobbet egentlig består i. Det er et job, der kræver masser af kundskab og viden – og hvor man samtidigt ikke skal være bange for bare at komme til at klippe græs.
Hvad laver en gartner?
En gartner arbejder med:
- Beplantning af nye planter
- Pleje, gødning og vanding af planter, træer og plæner
- Græsslåning
- Tilskæring af træer, hække, planter og buske
- Dyrkning af planter i drivhuse eller andre kontrollerede miljøer
- Forefaldende arbejde i “det grønne” såsom oprydning, rivning osv.
- Salg, markedsføring og rådgivning omkring planter og blomster
- Er typisk specialiseret enten som havecentergartner, væksthusgartner eller planteskolegartner.
En gartner kan ansættes i et havecenter, i en træ/blomsterproduktion eller på en planteskole. Man kan også blive ansat ved en institution som en kommune eller en sognekirke. Sidst men ikke mindst kan man blive ansat i et gartnerfirma eller starte sit eget.
Hvordan bliver man uddannet gartner?
En gartner er ikke en beskyttet titel, og alle kan i princippet kalde sig gartnere, hvis de arbejder med “det grønne” på fuld tid. Det er dog helt normalt, at man har en gartneruddannelse, hvis man skal have job indenfor faget.
- Du skal have en folkeskoleeksamen fra 9. eller 10. klasse
- Herefter skal du tage uddannelsen som gartner på en af de 4 landbrugserhvervsskoler i Danmark. Det tager 4 et halvt år og veksler mellem skole og praktikophold.
- Man kan vælge at specialisere sig i 3 retninger:
- Havecentergartneren rådgiver kunder om pasning og pleje af planter og har kendskab til redskaber, maskiner og havebrug generelt, og arbejder også med indkøb og markedsføring.
- En planteskolegartner deltager i produktion af træer og buske til skove og parker, såvel som planter og blomster til havebrug, eller måske i produktionen af frugt, grøntsager og bær.
- En væksthusgartner dyrker og passer forskellige planter i et væksthus, ofte masseproduktion i større industrielle drivhuse – og har kendskab til produktionsstyring og teknik.
- Herefter kan du kalde dig uddannet gartner og søge jobs, der er relevant for dig.
Hvad er forskellen på en anlægsgartner og en gartner?
- En gartner koncentrerer sig udelukkende om selve planten og interesserer sig ikke så meget for anlægget omkring.
- Anlægsgartnere tager opgaven med terræn, jord, brolægning og andre konstruktioner. Se hvordan bliver man anlægsgartner?