Drømmer du om et job i det fri? Kunne du tænke dig at være en vigtig brik i store byggeprojekter og være med til at sikre, at landskab og bygninger passer sammen? Så er jobbet som landinspektør måske noget for dig.
Her i artiklen kan du læse mere om, hvordan man bliver landinspektør, og hvad det egentlig går ud på.
Hvad laver en inspektør?
En landinspektør, også nogengange betegnet in privatpraktiserende landinspektør, landinspektørassistent eller byplanlægger, arbejder med at:
- Indgår i større byggeprojekter og byplanlægning
- Foretager opmåling og konklusion ved ændring eller måling af ejendomsgrænser
- Vedligeholder landsdækkende registre og kort, fx. matrikelkort
- Har viden om jura og kortlægning, og kender til matematik, geografi og teknik.
- Kender til projektledelse, entreprenøropgaver og fysisk planlægning
- Arbejder både ude i marken med praktisk opmåling og foran computeren med projektering og teknisk tegning
- Der er i de senere år kommet større fokus på at arbejde med grønne løsninger og bæredygtighed i byplanlægning og bebyggelse
Landinspektører er for det meste ansat i private virksomheder (fx. et landinspektørfirma eller et ingeniørfirma) eller i offentlige institutioner. Andre starter deres egen virksomhed.
Hvordan bliver man landinspektør?
At blive landinspektør er en beskyttet titel, der kræver du har den rette kandidatuddannelse på universitetet. Det er ikke det samme som en landmåler.
- Du skal have en gymnasial baggrund eller HX/HTX/EUX
- Herefter skal du optages på uddannelsen for landinspektørvidenskab på Aalborg eller Københavns universitet.
- Uddannelsen giver ret til S.U. og giver mulighed for en bachelor undervis. Den endelige kandidat tager omkring 5 år og slutter med et speciale.
- På uddannelsen har du fag som landinspektørens erhvervsfunktioner, geografisk information, data og modeller. Du vil lære om fast ejendom og hvordan bebyggede områder udvikles, og få indgående kendskab til byplanlægning, arealforvaltning og kortlægning.
- Efter endt kandidatuddannelse kan du kalde dig kandidat i landinspektørvidenskab – eller bare landinspektør
- Afhængigt af din specialiseringsretning bliver titlen cand.geom (Opmåling og kortlægning), cand. tech. (Geoinformatik) eller cand.geom (Arealforvaltning og planlægning)
- Herefter kan man blive beskikket og få den egentlige autorisation til at udføre offentlige opgaver. Det sker gennem Geodatastyrelsen.
Hvad er forskellen på en landmåler og en landinspektør?
En landinspektør er en person eller et firma, der har eneret/autorisation til eksempelvis at fastlægge skel, udstykke grunde mv. Det kaldes derfor også en autoriseret landinspektør. Uddannelsen som landinspektør er den brede uddannelse i landinspektørvidenskab på universitetet i Aalborg eller København.
En landmåler er den person, der foretager en konkret udmåling. Det er en erhvervsuddannelse man kan tage. Se hvordan bliver man landmåler?
Gode links
- Landinspektør (Uddannelsesguiden)
- Læs Landinspektørvidenskab i Aalborg eller København
- Landinspektørvidenskab (Uddannelsesguiden)
- Landmåling (Wikipedia)