Er du fleksibelt og flittig? Kunne du tænke dig at være tilgængelig gennem et vikarbureau, og stille din tid og dit arbejde til rådighed mod betaling? Så er jobbet som vikar noget for dig.
I denne artikel kan du læse mere om, hvordan du bliver vikar, og hvad det egentlig indebærer.
Hvad laver en vikar?
En vikar har som funktion at
- Erstatte en anden medarbejders funktion i en kortere periode
- En vikar ansættes typisk gennem et vikarbureau, som vikaren er tilknyttet
- En vikar er til rådighed og kan reagere hurtigt på en opgave, da der ofte er tale om sygdom. Det kan endda være at du skal arbejde som vikar samme dag, som du ringes op.
- Det betaler godt at være vikar i forhold til at være fastansat.
- Til gengæld er der mindre jobsikkerhed, da du jo kun er ansat i kortere periode, og ikke ved, hvad den næste opgave er.
- Man kan godt være tilknyttet flere vikarbureauer samtidigt som vikar. Men du kan selvfølgelig kun sige ja til 1 job af gangen.
- En vikar oplever meget og er i kontakt med mange forskellige arbejdspladser. Du vælger ikke selv, og skal derfor være serviceminded og fleksibel.
Der findes mange typer af vikarer: Håndværk, administration, salg og marketing, økonomi, lager, transport, service, undervisning og sundhedssektoren.
Hvordan bliver man vikar?
At være vikar er ikke en beskyttet titel, men en titel man bruger på en person, der erstatter en fastansat person i et job.
- Kravene til en vikar afhænger af fagområdet, du skal være vikar indenfor. Hvis du f.eks. skal være sygeplejerskevikar skal du have relevant uddannelse.
- Find et vikarbureau, der ansætter vikarer med dine kvalifikationer. Der findes over 100 vikarbureauer i Danmark (Se liste herunder)
- Se efter hvor i landet bureauet sender vikarer hen
- Tilmeld dig som vikar hos vikarbureauet. Det foregår typisk via deres hjemmeside. Du skal udfylde personlige oplysninger, oplyse faglige kvalifikationer og måske uploade et CV.
- De fleste vikarbureauer indkalder dig til en samtale for at sikre sig, at du er en god og relevant vikar.
- Herefter får du status som aktiv vikar hos bureauet.
- Når der er et ledig job (kaldet et vikariat) kontakter vikarbureauet dig.
Aktuelle vikarbureauer i Danmark
- Liste over vikarbureauer (Jobfisk)
- Bedste vikarbureauer på Trustpilot (trustpilot.dk)
- Nogen af de største er Adecco, Randstad, JKS, SOS Vikar (Sundhedssektoren), Manpower, Vikarvagten og Hartmanns.
Hvordan får man job som vikar?
Hvis du vil have job som vikar skal du gøre følgende
- De fleste vikarjobs får du gennem dit vikarbureau. Du skal altså tilmelde dig et vikarbureau. Så er det bureauet, der kontakter dig, når de har et job til dig.
- Du kan finde visse ledige vikarjobs på jobportaler som Jobindex