Hvordan bliver man leder?

Har du en drøm om at blive leder? Drømmer du om at være med til at gøre en større forskel ved at gå foran; så er der måske en leder i dig. Hvis du kan du lide at træffe beslutninger – og tage ansvaret for dem, og hellere vil handle end beklage dig; så mangler verden dig. Her kan du læse om, hvordan man bliver leder, og hvad det indebærer.

EFMD-GlobalFocusMagazine-Vol10_Issue01-02-Growing-the-impact-of-management-education-and-scholarship
En leder ser retningen, udpeger visionen og fører den ud i livet – gennem andre. En leder er en person, der har taget ansvar – i stedet for at brokke sig.

Hvad er en leder?

Som leder skal du:

 • Udøve kontrol, indflydelse og magt over en organisation eller gruppe af personer
 • Træffe beslutninger
 • Stå til ansvar for mennesker
 • Tænke og arbejde strategisk og på længere sigt
 • Udvikle en vision, og arbejde efter den
 • Lede andre menneskers arbejde og indsats
 • Arbejde efter et mål, du selv har sat
 • Indgå aftaler med andre og forhandle

Hvordan bliver man (en god) leder?

Det er ikke nogen beskyttet titel at være leder. Det kan alle og enhver i princippet kalde sig, hvis de udøver indflydelse over andre mennesker i deres arbejde. Typisk skelner man mellem at være “personaleleder” og “faglig leder”.

At bliver leder kommer typisk af tre forskellige veje:

 1. Forfremmelse: Du forfremmes til leder fra et ikke-lederjob, enten formelt eller uformelt
 2. Ansættelse: Du ansættes til et lederjob, selv om du ikke har tidligere ledererfaring. Det kan fx. være ved, at du har opnået en faglig position, hvor du i en anden virksomhed vil kunne fungere som en leder for andre med samme faglighed.
 3. Selvstændig: Du skaber selv lederpositionen ved at opstarte en virksomhed eller organisation, og finder de personer under dig, du skal bruge

#1 Forfremmelse til leder / chef

Tre ud af fire ledere bliver rekrutteret internt, og er altså den mest normale måder at blive leder på. Bliver man forfremmet til ledelse er det ofte fordi

 • Dine resultater: Du har opnået en række vigtige resultater, og ledelsen ønsker at forfremme dig til en position, hvor du får det samme frem i andre
 • Din erfaring eller viden: Du har opnået en erfaring eller en faglighed, der kvalificerer dig til at lede andre
 • Lederkvaliteter: Du har udvist de rette kvaliteter, en leder skal have, som fx. strategisk indsigt, ro, kommunikationsevne, modenhed og bliver udvalgt af ledelsen til en lederposition på baggrund heraf

Din uddannelsen kan godt betyde noget. Det er på sin vis både sandt og usandt, at man ikke behøver en uddannelse for at bliver leder. Mange uddannelser har et naturligt element af ledelse. Når du f.eks. uddanner dig til læge, advokat eller økonom, så bliver du næsten automatisk også leder for en gruppe af mennesker.

Bestemte typer af uddannelser producerer ofte kandidater, der med tiden bliver ledere, som f.eks. økonomistudier, jura eller medicin.

#2 Ansættelse som leder

At blive ansat ind i en lederposition i forbindelse med et jobskifte er meget normalt, også selv om man ikke har tidligere ledererfaring, og måske een af de mest normale måder at blive leder på for første gang. Det kan både være fordi man har en uddannelse, der automatisk kvalificerer een til en bestemt personalegruppe og ledelse af denne (fx. læge), eller fordi du har de rette egenskaber fagligt og personligt, som virksomheden eller organisationen søger. At blive ansat som leder, når man ikke har været det før, vil der blive set på

 • Uddannelsesniveau: Har du et niveau af uddannelse, hvor du vil kunne fagligt udvikle dine medarbejder
 • Personlige egenskaber: Har du modenhed, kommunikationsevne, strategisk indsats og roen til at blive leder
 • Fagligt niveau: Måske har du udviklet et fagligt niveau, der gør dig interessant for andre virksomheder til ledelse af netop deres arbejdsgruppe.

#3 Du bliver selvstændig

Sidst men ikke mindst er der muligheden for selv at skabe sin lederposition ved at starte noget nyt op. Her vælger du selv dine holdmedlemmer fra starten. Det betyder, at du vælge at starte en virksomhed eller organisation op, hvor du selv leder det fra starten, og er ansvarlig for økonomien. Når du ansætter den første person – lønnet eller frivillig – er du faktisk leder.

Mere du kan blive

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *