Hvordan bliver man terapeut?

Er du god til samtale og indleve dig i andre menneskers situation? Vil du gerne hjælpe andre mennesker med deres psykiske lidelser og problemer? Så kan jobbet som samtaleterapeut være noget for dig.

Her kan du læse, hvordan man bliver terapeut, og hvad det egentlig vil sige.

terapi
En samtaleterapeut har som opgave at udføre samtaleterapi med en patient. Der findes også andre typer af terapi.

Hvad laver en terapeut?

En terapeut, og her menes i denne artikel en samtaleterapeut eller psykoterapeut, arbejder med følgende:

 • Lytter til klienten
 • Benytter samtalen som et værktøj til at opnå resultater for klienten
 • Kommunikerer med klienten for at nå ind til problemstillingens kerne
 • Analyserer klientens tanke- og følelsesliv
 • Er i stand til at stille en diagnose om klientens problem
 • Udarbejder en plan for klientens helbredelse
 • Læser og kender og benytter metoder og værktøjer til terapi, f.eks. psykodynamisk terapi, kognitiv terapi, humanistisk terapi, eksistentiel terapi, systemisk terapi eller kropsorienteret psykoterapi
 • Samtaleterapeuten kan være specialiseret i områder som parterapeut, familieterapeut
 • Udfører administrativt arbejde såsom registrering

Klienten skal ofte selv betale for behandlingen, da den ikke er anerkendt som behandlingsform af offentlige myndigheder. Det er dog stadig meget populært.

Hvordan bliver man psykoterapeut?

At være psykoterapeut er i modsætning til psykolog ikke en beskyttet titel. Det betyder, at feltet for terapeuter, samtaleterapeuter og psykoterapeuter er lidt mere broget end for det psykologiske område, selv om de varetager mange af de samme funktioner.

Her er nogen af de måder, man kan blive samtaleterapeut på.

 • Nogen personer er udelukkende autodidakte (dvs. selvlærte) og har gennem livserfaring og menneskekendskab opnået tilstrækkelig viden til at kunne arbejde som samtaleterapeut.
 • Nogen supplerer deres erfaring ved at tage kurser, mentorkurser metoder og andre værktøjer, der styrker dem i arbejdet. Det kan tage alt fra 2 dage til flere uger. Der findes mange forskellige kurser, der ofte er orienteret mod en bestemt metode.
 • En del af de aktive samtaleterapeuter i dag har en eller anden form for privat uddannelse, der giver et diplom. Dette er den mest normale måde at blive samtaleterapeut på. Der findes mange uddannelser, der typisk tager 2-4 år og koster typisk et femcifret beløb.
 • Der findes også nogen uddannede psykologer, der kalder sig terapeuter og samtaleterapeuter. De har en gymnasial baggrund og har læst psykolog på universitetet.

Anerkendte uddannelser for psykoterapi

Der findes rigtig mange uddannelser for psykoterapeuter / samtaleterapeuter og det kan være svært at gennemskue markedet for disse private uddannelser.

Gode links

Mere du kan blive

2 Kommentarer

 1. Det er ikke korrekt, når I lavet et link til “Godkendte uddannelser”. Der findes ingen officielt godkendte uddannelser. Det betyder, at jeg også kan lave et link over “Godkendte udddannelser” – blot godkendt af mig.
  Det er desværre lidt en jungle, men kig altid efter om psykoterapeuten har en 4 årig uddannelse. Derved har de i hvert tilfælde noget viden. Derudover er det vigtigt, at psykoterapeuten har arbejdet med sig selv under sin uddannelser (selvudvikling), således at terapeuten ikke sidder og laver overføringer på sin klient.

  • Hej Ulla, det er helt rigtigt. Vi har derfor opdateret formuleringen til at listen viser “de uddannelser, som Psykoterapeutforeningen godkender“. Tak for din kommentar.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *