Kunne du tænke dig at tilberede mad til levering? Vil du lave gode smagsoplevelser og lækre retter for mange mennesker? Så er en karriere som cater måske noget for dig. Her kan du læse om, hvordan du bliver cater, og hvad jobbet egentlig indebærer.
Hvad laver en cater?
En cater arbejder med tilberedelse og levering af mad:
- Levering af mad til begivenheder som fødselsdage, firmafester, buffeter, brylluper o.l.
- Finde og indkøbe råvarer
- Tilberede mad ved forskellige metoder til bespisning af mange mennesker på een gang
- Transporterer maden til destinationen og stiller den frem for gæsterne. Det foregår typisk i varevogn.
- Sørge for anretningen af måltiderne
- Står også nogengange for afrydning og opvask
- Administrativt arbejde i forbindelse med catering, såsom regnskab, indkøb o.l.
En cater er typisk ansat i et cateringfirma, et køkken eller en restaurant, der kan bringe maden ud til kunden. Man kan også være ansat i cafeterier, kantiner eller fx. en delikatesseforretning.
Hvordan bliver man cater?
Titlen cater er ikke en beskyttet titel. I Danmark er det ofte kokke med uddannelsen gastronom eller gastronomiassistent, der arbejder som cater:
- Du skal have afsluttet 9. klasses eksamen
- Nogen catere har taget uddannelsen som gastronom kok, der tager 3-4 år. Se Hvordan bliver man gastronom? Som uddannet gastronom kan du tage specialet i smørrebrød og catering, der giver dig de nødvendige færdigheder som cater. Søger man job i branchen er dette det mest normale.
- Det kan også være man blot taget den lidt kortere uddannelse som gastronomiassistent og kommer ud i en funktion som cater
- Andre catere er autodidakte og har blot opnået den nødvendige viden og erfaring til at kunne lave mad til mange mennesker
Gode links om at blive cater
- Kok, smørrebrød og catering fx. Mercantec Viborg, Hotel og Restaurationsskolen Valby
- Cater (Uddannelsesguiden)
- Gastronom (uddannelsesguiden)