Hvordan bliver man efterretningsagent?

Læs hvordan man bliver agent hos PET og arbejder med efterforskning, overvågning og beskyttelse af danske interesser.

Kunne du tænke dig at bidrage til at gøre samfundet mere sikkert? Synes du overvågning, efterforskning og analyse lyder spændende? Så er det måske noget for dig at blive efterretningsagent. Det er ikke blot en drengedrøm eller noget, man ser på film. En karriere som efterretningsagent er mulig for dig.

Her kan du læse om, hvordan man bliver efterretningsagent, og hvad det egentlig indebærer.

En efterretningsagent arbejder i den danske efterretningstjeneste med efterforskning, beskyttelse og overvågning.

Hvad er en agent?

En dansk efterretningsagent, også kaldet en agent, en PET agent eller en hemmelig agent, arbejder med at:

 • Arbejder i den danske efterretningstjeneste PET
 • Mindsker kriminalitet i det danske samfund ved at forebygge og bekæmpe de kræfter, der forsøger at bringe vores samfund i knæ
 • Efterforsker de kriminelle kræfter i Danmark og trusler mod friheden, demokratien og sikkerheden i samfundet
 • Deltager i retssager mod kriminelle
 • Støtter og beskytter borgere i Danmark
 • Beskytte danske interesser i udlandet
 • Deltager i overvågning og aflytning af farlige personer
 • Arbejder med store mængder af data (f.eks. positionsdata, video og telefoninformation) og udfører analyser
 • Afrapporterer og udfører administrativt arbejde i forbindelse med registrering af sager

Hvordan bliver man hemmelig agent?

At være efterretningsagent er en spændende karriere. At det er “hemmeligt” betyder, at din identitet som efterretningsagent ikke er kendt af andre, og at du i visse sammenhænge arbejder “under dække” og udgiver dig for at være en anden. Dette er lovligt, fordi det er godkendt af det danske folketing, da det er til samfundets bedste. Du infiltrerer ikke en kriminel bande ved at fortælle, at du kommer fra Politiets Efterretningstjeneste.

 • At arbejde som fuldtids agent betyder typisk, at du har en uddannelse indenfor politiet. Se hvordan bliver jeg politibetjent? Her skal du være 21 år gammel, ustraffet og bestå en række prøver.
 • Herefter skal du gøre karriere indenfor Politiets Efterretningstjeneste (PET), som hører under Rigspolitiet ved at søge en stilling, der opslås internt.
 • Du kan gå udenom politivejen og blive tilknyttet som civil agent eller informant. For at blive dette er du kun interessant for PET, hvis du allerede har adgang til et farligt miljø, der planlægger eller udfører alvorlig kriminalitet eller terror.
 • Det er også muligt at blive tilknyttet efterretningstjenesten som jurist, IT-medarbejder, tolk, kantinemedarbejder og meget andet, som efterretningstjenesten har brug for. Men skal man kalde sig “agent” har man altså oftest taget “politi-vejen”.
 • Du kan også få arbejde indenfor Forsvarets Efterretningstjeneste, hvis du gør karriere i militæret
 • Når man er “agent” kalder man sig øvrigt ikke “agent”. Man skilter ikke med det. 

Jobbet som efterretningsagent

Som agent vil du typisk få arbejde for Politiets Efterretningstjeneste, Forsvarets Efterretningstjeneste, Rigspolitiet eller Politiet afhængig af opgaven.

Gode links

Læs mere om hvordan man bliver agent på:

Mere du kan blive

Tak!

Og en stor tak til alle i Rigspolitiet og efterretningstjenesten for dét arbejde, de gør for at beskytte os andre. /forfatteren

10 Kommentarer

 1. Hej, jeg har altid ønsket, at blive agent. Jeg en pige på 14 år. Jeg har øvet mig på at slogs siden jeg var 5år, jeg kommer fra Danmark, fra en lille by der hedder Vojens. Jeg gøre alt, lige meget om det er at hoppe ned fra et hus, jeg gøre alt hvad jeg for besked på. Det kan godt være jeg ikke er særlig gammel, men det er ikke alderen der tæller, jeg har et godt arbejdet sammen med alle. Jeg gøre alt hvad jeg kan, for at det skal blive godt…

  • Hej Kathrine.
   jeg er sikker på at du nok skal blive en god agent, hvis du fortsætter med at dedikere dig til din drøm, som du gør nu!

  • Som beskrevet i artiklen er vejen til at blive efterretningsagent gennem politiet. Adgangskravene kan du finde i denne artikel, men kort fortalt skal du være 21, ustraffet og bestå en række prøver.

   Det er muligt at blive rekrutteret som civil agent af PET uden bestemte krav, også kaldet en informant. Men for at blive dette skal du allerede have adgang til farlige miljøer, fx. være tæt på mennesker der planlægger alvorlig kriminalitet. Det anbefales at man kontakter PET for at hjælpe det danske samfund, hvis man har en sådan viden eller adgang.

 2. hej jeg er en dreng på 15 år hvis jeg bliver agent i danmark kan jeg så flytte til usa og blive fbi agent eller cia agent

  • Hej Sami. Tror det ikke. De fleste efterretningstjenester kræver, at du er indfødt statsborger i landet.

 3. For at kunne blive PET-Agent Skal man først tage politi uddannelsen og blive politibetjent eller hvordan? Venlig hilsen Rebin (:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *