Hvordan bliver man fotograf?

Har du sans for det visuelle? Brænder du for billeder – og kan du lide at tage dem? Så er jobbet som fotograf måske noget for dig.

Her kan du læse, hvordan man bliver fotograf, og hvad det egentlig vil sige.

Fotografens opgave
Fotografens opgave er at finde, skyde og efterbehandle billeder af sit motiv.

Hvad laver en fotograf?

Fotografens job er at

  • Fotografere motiver ved at
  • Tænke på og arbejde med motiv, lys og efterbehandling
  • Arrangere motivet, så det fremstår på den ønskede måde
  • Arbejde med digital efterbehandling med farver, beskæring og lignende
  • Kommunikerer med kunder og samabejdspartnere om deres behov og ønsker
  • Har kendskab til og benytter sig af forskelligt elektronisk og praktisk udstyr til at tage de bedst mulige billeder
  • Administrativt arbejde, f.eks. fakturering, organisering af billeder o.l.

En fotograf arbejder typisk i eget firma som freelance fotograf, eller er ansat i medieverdenen fx. indenfor nyheder eller reklamebranchen

Hvordan bliver man fotograf?

At være fotograf er ikke en beskyttet titel. Det vil sige, at enhver kan kalde sig fotograf, hvis de arbejder med at fremstille fotografiske billeder. Der er dog alligevel en række uddannelser, der giver nogen vigtige kompetencer, som en fotograf har brug for. Man kan blive fotograf på følgende forskellige måder:

  • En fotograf kan være autodidakt, dvs. være selvudlært og ikke have nogen uddannelse. Der findes rigtig gode fotografer af denne type, som ikke har nogen formel uddannelse.
  • Der findes mange kurser i fotografi, f.eks. dagskurser eller aftenskoleforløb.
  • Fotografi udbydes også som højskoleophold, fx. Digitalt fotografi kursus (Holbæk) eller Kunst, design og foto på forskellige højskoler
  • Der findes også en række private uddannelser, hvor man mod betaling kan tage en uddannelse fx modefotograf på Style Design College
  • Sidst men ikke mindst kan man i Danmark tage en officiel fotografuddannelse på medieskolen i Viborg eller København. Uddannelsen tager 4 år, giver ret til S.U. Fotografuddannelsen giver mulighed for at specialisere sig som reklamefotograf, modefotograf, bryllupsfotograf, fotojournalist / pressefotograf, erhvervsfotograf og meget mere.
  • Er du specielt interesseret i pressefotografi kan du også tage en uddannelse som fotojournalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus. Uddannelsen tager også 4 år med ret til S.U.

5 vigtige tips til at blive fotograf

  1. Køb dig et kamera. Start med at undersøge, hvilke typer der findes, og hvad der passer til dit budget. Men lad være med at spare. Du kan også overveje andet udstyr, hvoraf det vigtigste er lys og et stativ.
  2. Skyd, skyd, skyd. Tag en masse billeder. Beslut dig for at gøre dette i mange måneder i træk, ikke bare i nogen dage.
  3. Bliv set af andre: Opret relevante profiler, hvor du kan dele dine bedste billeder. Facebook, LinkedIn, Google+, Flickr og Twitter er bare nogen eksempler. Udgiv kun dine bedste billeder, og ret i dine profiler løbende, så den bliver skarp.
  4. Uddan dig selv: Vær indstillet på konstant at gøre dig selv bedre. Se videoer på youtube, følg andre fotografer og læs bøger om fotografi.
  5. Netværk med andre: Begynd at skabe forbindelser med andre. Det kan både være andre fotografer, hvor I deler jeres arbejde og erfaringer med hinanden, men også med mulige købere af dine ydelser.

Gode links

Mere du kan blive

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *