Du har sikkert spurgt dig selv hvordan man bliver god til at tegne, og du drømmer om noget bedre end at lave grimme tændstikmænd. Du vil gerne tegne noget, man kan se, hvad forestiller, og som imponerer andre.
Her kan du læse om, hvad der kræves for at blive god til at tegne. Det er noget, alle kan lære!
Hvad vil det sige at kunne tegne?
At være god til at tegne betyder ikke, at du er professionel:
- At tegne er en særlig udtryksform
- Der er mange forskellige slags tegning, men fælles for dem alle er, at du bruger dine hænder
- Du bruger blyant, kuglepen eller tusch til at udføre tegninger
- Tegninger kan være unøjagtige skitser, humoristiske tegninger eller nøjagtige tegninger med mange detaljer
- Tegning kan både bruges kunstnerisk, designmæssigt og funktionelt. Eller bare for sjov
- Hvis du lærer at tegne i hånden kan du bruge den samme evne digitalt
- Alle kan lære det, selv om de ikke kan fra starten
- Vigtigt: Det er SÅ sjovt at kunne tegne – glæd dig!
Hvordan lærer man at tegne?
For at lære at tegne skal du først finde motivationen, de rette værktøjer, og dernæst bevæge dig gennem en række øvelsestrin. Her er de forskellige trin, du skal bevæge dig igennem
- Trin 1: Find motivationen
Din motivation er vigtig. Du skal have lysten til at lære at tegne, for det kræver øvelse. Hvis du giver op, hvis resultatet ikke er ret godt, kommer du ikke langt. For det tager tid. Du kan sagtens tegne i timer eller dage, før du selv er tilfreds med resultatet. - Trin 2: Værktøj og arbejdsplads
Indret et sted du kan sidde med den rette arbejdsstilling og de rette værktøjer. Lad være med at gå for meget op i de helt rigtige værktøjer. Har du en blok papir er det fint. Du behøver ikke have de dyreste kulblyanter. Men find dig en blyant, en blyantspidser og et viskelæder. Så kan du senere skrue op for værktøjerne. Lad det ikke bremse dig! - Trin 3: Øvelser
Øv dig i at tegne. Der er mange forskellige øvelser, der kan hjælpe dig. Det vigtigste er, at du finder en øvelse, der tager dig i gennem de rette trin. Det er vigtigt at du gentager øvelsen og ikke giver op - Andre muligheder:
Det er muligt at gå på tegnekurser, som ikke koster det hvide ud af øjnene. F.eks. kan du få 36 lektioner med frihåndstegning for 1400 kr. ved FOF i Aarhus (2017). Du kan også gå til croquis, hvor du lærer at tegne efter modeller og formgive på denne måde. Det er muligt at gå til blindtegning for de lidt mere avancerede. Ved sådanne kurser lærer du grundlæggende teknikker som proportioner, vinkler, kompositioner, skravering, farvelære og mange andre ting.
Gode øvelser, hvis man vil lære at tegne
I det følgende skitseres en god øvelse, der kan hjælpe dig med at lære at tegne. Den kan også følges her, men her er øvelsens grundlæggende indhold.
Trin 1: Manuelle færdigheder
Øv dig i at tegne grundlæggende former, og prøv igen og igen. Tegn følgende former, indtil du synes, at de bliver gode: Retning, linjer, ovaler, skravere, udfyldning, linjetykkelser, overstregning, cirkler, firkanter, trekanter. Tegn hver af disse indtil du er helt komfortabelt med det. Du kan godt regne med at tegne hver form 50-100 gange, og at det tager 3-5 timer at øve dig i dette.
Trin 2: Præcision
Øv dig i præcision ved at lave en række forsøg, hvor du laver følgende: Ens afstande mellem prikker, ens afstand mellem linjer, ens firkanter, ens cirkler, opdelte firkanter, opdelte cirkler, cirkler der bliver mindre, cirkler og firkanter ind over hinanden, kombiner og skaler.
Trin 3: Tegn virkelige ting
Mange begår den fejl, at de starter med at tegne f.eks. dyr med det samme. Det er først nu, i tredje trin i øvelsen, at du begynder at tegne noget, der ligner noget. Der er en række måder, at komme i gang med dette på, men det vigtigste er, at du forsøger. Du skal arbejde med at kende objektets form, tegne dybde, kende komponenterne i et design (f.eks. at et hoved består af en form, hovedet, med ører, hår osv), strække formerne, tegne fra fantasien, finde og øve rytmen i et objekt (f.eks. tegner man en hund på samme måde lige gyldigt hvor man ser den fra – det er “rytmen”, lære opskriften på dit objekt, tilføje krydderier (skygger, tekstur, knurhår osv).
Gode tips til at blive god til at tegne
De mennesker, der har lært sig selv at tegne, fortæller ofte om deres oplevelser med dette, at:
- Vælg: Der findes mange andre øvelser på nettet. Følg ikke dem alle sammen. Vælg en øvelse, der virker god for dig, og følg den til ende. Du kan f.eks. prøve den øvelse, der er linket til fra denne artikel, men der findes mange andre
- Stop ikke: Lad være med at stoppe midt i en øvelse. Gør alle trin færdige
- Arbejde: Du bliver overraskende hurtigt bedre. Men du skal vide, at det kræver din indsats.
- Øvelse, øvelse, øvelse. Forbered dig på at prøve igen, igen og igen. Du skal væbne dig med tålmodighed
- Gem dine tegninger. Du vil synes det er sjovt at finde de gamle frem senere
- Tegn fra fantasien, ikke bare noget, der “ligner noget”
- Tegn ofte: Tegn, når du kan komme til det, ikke bare, når du “øver dig”. Du kan f.eks. sagtens tegne, når du taler i telefon, eller ser TV.
Gode links
- Tegnekurser ved FOF Aarhus (FOF)
- Øvelse i at håndtegne (tutplus)
kan ikke finde ud af at tegne. øv