Hvordan bliver man god til at skrive?

Har du noget på hjerte, du kunne tænke dig at dele med verden? Har du lyst til at mestre sproget, så du kan få dit budskab effektivt igennem? Så er det en god idé at blive bedre til at skrive.

I denne artikel kan du læse mere om, hvad der skal til for at blive bedre til at skrive, og hvor meget det kræver af dig.

At være god til at skrive betyder, at du er god til dansk, staver godt, og kommunikerer dit budskab klart og tydeligt. Det betyder også, at du kan lide at skrive.

Hvad vil det sige at være god til at skrive?

En person, der er god til at skrive, er i stand til at:

 • Er god til sproget, dvs. kan læse og forstå samt arbejde med sproget grammatisk korrekt
 • Har et godt ordforråd, og kan udtrykket det samme på flere forskellige måder
 • Staver korrekt. At være kunstnerisk eller kreativ betyder ikke, at man staver forkert. Uanset din skrivestil skal du kunne stave godt.
 • Kan skrive i længere perioder af gangen, dvs. at man har udholdenhed og lyst til at skrive
 • Kan benytte de nødvendige teknikker til at skrive, f.eks. 10-fingersystemet på et tastatur.
 • Kan sammensætte og strukturere tekster til større værker, opgaver eller samlinger.

Hvordan bliver man god til at skrive?

For at blive god til at skrive, skal du en række trin igennem.

 • Trin 1: Find din motivation
  Det er vigtigt, at du finder din motivation frem, hvis du ikke er ret god til at skrive. Det kræver nemlig en del af dig at blive bedre til at skrive, hvis du ikke har lært det fra starten. Det er ikke noget, du kan lære på 1 time. Er du parat til at bruge den tid, der skal til – måske nogen uger eller nogen måneder? Er du klar til bruge noget af din tid?
  Du kan fx. finde din motivation til at tænke på, hvor meget det betyder at kunne skrive for din fremtid. Det er en vigtig del af, hvem du er. Vil du gerne være bedre? Så vil du også gerne være bedre til at skrive.
 • Trin 2: Find de rigtige værktøjer
  For at lære at skrive skal du være parat til at anskaffe de redskaber, der skal til, og måske bruge penge på det. Det kan være du skal købe bøger at læse, et bedre tastatur, investere i et program med stavekontrol og lignende.
 • Trin 3: Øvelser
  Øv dig i at skrive, og brug tid på at læse. Nedenfor kan du læse de forskellige typer af øvelser du skal igennem, hvis du vil blive bedre til at skrive.
 • Andre muligheder:
  Udover øvelser, du selv kan udføre, kan du også tage kurser, hvor du undervises af andre i at skrive. Du kan f.eks. tage kurser i sprog, skrivning og dansk grammatik. Du finder links til disse kurser nederst i artiklen.

Øvelser til at blive bedre til at skrive

Her er en række forskellige typer af øvelser og indsatser du kan gøre for at blive bedre til at skrive. Jo flere af disse du tager samtidigt, jo bedre!

 • Læs!
  Noget af det vigtigste, du kan gøre for at blive bedre til at skrive, er at læse. Hvis du ser meget TV, eller bruger din telefon meget, så skift over til et medie som e-bøger eller almindelige trykte bøger, og brug din tid her i stedet. Når du eksponeres for tekst bliver du nemlig langsomt bedre til også at skrive, fordi du underbevidst gemmer grammatik, ordforråd,  variationer og udtryk.
 • Skriv!
  Noget af det bedste du kan gøre, er at skrive jævnligt. Når du skriver meget vænner du dig til at se på dine egne ord. At skrive er en muskel. Sæt dig for at træne at skrive i en tidsperiode – f.eks. 30 minutter om dagen i en måned. I starten betyder det ikke så meget hvad du skriver.
 • Vær selvkritisk
  Det kan være, at du allerede skriver meget, men er du selvkritisk nok? Ser du på det, du lige har skrevet, inden du sender det? Gør det for en vane at sige til dig selv: “Nu vil jeg lige se på dét, jeg har skrevet!”
  Gør det også til en vane at skrive tingene færdigt, og ikke bruge forkortelser og slang. Jo mere sjusket du er med dit sprog, jo mindre går du også selv op i resten.
 • Læs inden du sender!
  Noget af det bedste du kan gøre er at gøre det til en vane at genlæse, hvad du lige har skrevet, inden du sender det.
 • Hjælpemidler
  Du kan installere forskellige hjælpemidler afhængig af, hvordan du skriver. Anskaf dig et godt tekstbehandlingsprogram, trådløst tastatur og måske en ny computer. Det er også vigtigt, at dit syn ikke forstyrrer dit arbejde. Så køb dig nogen læsebriller, hvis tingene ikke står knivskarpt.
 • Find nogen mennesker, der kan læse dine ting
  Det er en god idé at omgive dig med mennesker, der også skriver. Find nogen få personer, der indvilliger i at læse dine ting og give dig feedback.
 • Del dine ting med andre
  En vigtig del i at øve sig er at dele med sin omverden. Du bliver ikke bedre, hvis du venter til sidst med at offentliggøre dine tekster. Del dine skriverier på facebook, instagram o.l. Her vil du få noget nyt feedback, du ikke havde regnet med, som kan være med at gøre dig til en bedre skribent.

Gode links

Andre ting, du kan blive

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *