Hvordan bliver man god til dansk?

Kunne du tænke dig at både skrive og tale bedre dansk? Vil du gerne være bedre til at kommunikere med andre, og bruge det danske sprog rigtigt? Så er der råd for dig.

I denne artikel kan du læse mere om, hvad der skal til for at blive bedre til dansk, og hvor meget det kræver af dig.

samtale dansk
At være god til dansk kan betyde mange ting, blandt andet at du er i stand til at forstå og tale sproget.

Hvad vil det sige at være god til dansk?

At være god til dansk betyder, at du mestrer det danske sprog

 • Kan læse det danske sprog og forstå, hvad man læser
 • Er i stand til at skrive dansk, både i forhold til stavning og grammatik
 • Er i stand til at tale og kommunikere med andre på dansk
 • Udtaler de danske ord korrekt og forståeligt. Det kan både være med en lokal eller udenlandsk accent.
 • Forstår sproget, når andre taler det

Når en person ønsker at være god til dansk kan der være tale om, at han eller hun ønsker at blive bedre til een eller flere af disse forskellige egenskaber ved det danske sprog.

Hvordan bliver man god til dansk?

Hvis du vil være god til dansk skal du først identificere hvad det er, du ønsker at forbedre:

 • Blive bedre til at stave: Ved brug af en række værktøjer, øvelser og hyppig læsning kan du hurtigt blive bedre til at stave. Læs Hvordan bliver jeg bedre til at stave?
 • Bliv bedre til grammatik: Ønsker du at kunne sammensætte og bruge ord korrekt både i det talte og skrevne sprog anbefales det, at du læser bøger om dansk grammatik, så du forstår de forskellige regler. Hyppig læsning på dansk hjælper også til at indøve de danske ord.
 • En bedre læser: For at blive bedre til at læse er det bedste råd, at du læser mere :-). Det er øvelsen, der gør mester. Der er også en række gode apps, der gør dig i stand til at læse hurtigere.
 • At tale og kommunikere godt på dansk: Det bedste råd der kan gives i forhold til at blive bedre til det talte dansk er også øvelser. Det er umuligt at lære dansk, hvis man ikke taler det. Beslut dig for, at du vil tale dansk fra nu af, og hjælp andre væk fra engelsk, selv om de bare vil hjælpe dig. Det er igennem de daglige interaktioner med andre mennesker, at du bliver bedre. Du bliver også bedre til at tale dansk, hvis du skriver det.
 • At skrive godt på dansk er en kombination af at kunne tale og forstå, stave godt og kunne sin grammatik. Det er derfor en kombination af ovenstående øvelser.

Hvordan kommer man i gang med at lære dansk?

 • Hvis du har et andet sprog som dit første sprog er det bedste råd at tage danskkurser på forskellige centre i Danmark. Det giver dig en bred forståelse af dansk
 • Ønsker du som allerede dansktalende dansker at forbedre dine egenskaber er det en god idé at fokusere din indsats på det område, du ønsker at forbedre, det kan f.eks. være, at du fokuserer på din stavning.

Gode links

Andre ting, du kan blive

One comment

 1. Hi, jeg et færdigt modul fem. Men jeg kunne ikke bestå pd3 eksamen, selvom jeg indsatte maget. Nu jeg er meget trist og håbløs. Kan jeg komme ucplus skole og betale for modul fem? Jeg er en læge og investerer hele mit og mit søns liv på at komme til Danmark. Jeg beder dig hjælpe mig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *