Hvordan bliver man god til at stave?

Har du får vane at lave mange stavefejl? Kunne du godt tænke dig at blive bedre til at skrive og stave mere nøjagtigt? Så er der råd for dig. 

I denne artikel kan du læse mere om, hvad der skal til for at blive bedre til at stave, og hvor meget det kræver af dig.

At være god til at stave betyder, at du går op i, om sproget er nøjagtigt og præcist. Hvis du er dårlig til at stave, kræver det en del af dig at blive bedre, men det er muligt, hvis du finder motivationen.

Hvad vil det sige at kunne stave godt?

At være god til at stave betyder, at du:

 • Staver ord korrekt
 • Ved, hvad forskellige ord betyder, og hvordan de bruges
 • Genkender ord, der er stavet forkert
 • Ikke kun læser ordene på, hvordan de lyder, men hvordan de er opbygget. Du kan fx. ikke høre forskel på køre og kører, men du kan se, hvad forskellen er!
 • Kender den danske grammatik. Du skal kende reglerne for at kunne stave.

Hvordan bliver man god til at stave?

For at blive god til at stave, skal du en række trin igennem.

 • Trin 1: Find din motivation
  Det er vigtigt, at du finder din motivation frem, hvis du ikke er ret god til at stave. Det kræver nemlig en del af dig at blive bedre til at stave, hvis du ikke har lært det fra starten. Det er ikke noget, du kan lære på 1 time. Er du parat til at bruge den tid, der skal til – måske nogen uger eller nogen måneder? Er du klar til bruge noget af din tid?
  Du kan fx. finde din motivation til at tænke på, hvor meget det betyder at kunne stave korrekt, når du skriver en ansøgning eller et CV. Det betyder faktisk noget for din fremtid, at du kan stave!
 • Trin 2: Find de rigtige værktøjer frem
  For at lære at stave skal du være parat til at anskaffe de redskaber, der skal til, og måske bruge penge på det. Det kan være bøger, apps, et program med stavekontrol og lignende.
 • Trin 3: Øvelser
  Øv dig i at skrive, og brug tid på at læse. Nedenfor kan du læse de forskellige typer af øvelser du skal igennem, hvis du vil blive bedre til at stave.
 • Andre muligheder:
  Udover øvelser, du selv kan udføre, kan du også tage kurser, hvor du undervises af andre. Du kan f.eks. tage kurser i sprog, skrivning og dansk grammatik. Du finder links til disse kurser nederst i artiklen.

Øvelser til at blive bedre til at stave

Her er en række forskellige typer af øvelser og indsatser du kan gøre for at blive bedre til at stave. Jo flere af disse du tager samtidigt, jo bedre!

 • Læs!
  Noget af det vigtigste, du kan gøre for at blive bedre til at stave, er at læse. Hvis du ser meget TV, eller bruger din telefon meget, så skift over til et medie som e-bøger eller almindelige trykte bøger, og brug din tid her i stedet. Når du eksponeres for tekst bliver du nemlig langsomt bedre til også at stave, fordi du underbevidst husker de ord, du har set stavet korrekt.
 • Skriv!
  Noget af det bedste du kan gøre, er at skrive jævnligt. Når du skriver meget vænner du dig til at se på dine egne ord.
 • Vær selvkritisk
  Det kan være, at du allerede skriver meget, men er du selvkritisk nok? Ser du på det, du lige har skrevet, inden du sender det? Gør det for en vane at sige til dig selv: “Nu vil jeg lige se på dét, jeg har skrevet!”
  Gør det også til en vane at skrive tingene færdigt, og ikke bruge forkortelser og slang. Jo mere sjusket du er med dit sprog, jo mindre går du også selv op i resten.
 • Sæt hastigheden ned
  Brug mere tid på at skrive, end du har lyst til. Skriv langsommere, og giv dig god tid til det.
 • Læs inden du sender!
  Noget af det bedste du kan gøre er at gøre det til en vane at genlæse, hvad du lige har skrevet, inden du sender det.
 • Hjælpemidler, især elektronisk stavekontrol
  Du kan installere forskellige hjælpemidler afhængig af, hvordan du skriver. Du kan f.eks. slå stavekontrol til i Word, eller downloade et stave plugin til din browser. Det gør dig ikke bedre til at stave, men det retter dine stavefejl, så andre ikke ser dem. Og måske lærer du med tiden at genkende de ting, du bliver ved med at stave forkert. Nogen mailprogrammer, f.eks. Microsoft Outlook, kan du tvinge til at fremvise dine stavefejl, som du skal tage stilling til, inden du får lov til at sende mailen.
 • Download en app
  Der findes en række apps, der kan hjælpe dig. Der er ikke et stort udvalg på dansk, men prøv dig frem. De fleste apps er til børn.
 • Find nogen sprogpedanter, der retter på dig
  Hvis dine venner ikke påpeger dine stavefejl, opdager du formentlig ikke dine stavefejl. Du kan med fordel melde dig ind i forskellige facebookgrupper, der er fyldt med mennesker, der finder selv de mindste fejl. Lav opslag herinde jævnligt, og du vil hurtigt finde folk, der tænker ligesom dig. Du kan også fortælle dine omgivelser, at du ønsker at blive bedre, og at de gerne må rette på dig.

Gode links

Andre ting, du kan blive

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *