Hvordan bliver man god til matematik?

Kunne du tænke dig at blive bedre til tal? Har du brug for værktøjer til at kunne regne ting i hverdagen eller som en del af dit arbejde? Så er det en rigtig god idé at arbejde på at blive bedre til matematik.

Her kan du læse om, hvordan man bliver bedre til matematik, og hvad det egentlig vil sige.

Matematik
Matematik handler om tal og deres forhold til hinanden. Typisk lærer man formler, der afspejler forhold i den virkelige verden, f.eks. i naturen eller vores hverdag.

Hvad vil det sige at være god til matematik?

At være god til matematik betyder, at du:

 • Kan forstå og arbejde med tal og deres forhold til hinanden
 • Er i stand til at forstå formler, der udtrykker forhold i den virkelige verden
 • Kender til de grundlæggende regneregler
 • Er i stand til at løse regnestykker i hovedet, på papir eller på en maskine
 • Man behøver ikke være uddannet indenfor matematik, men det er en god idé at kende til matematikkens forskellige områder som brøker, algebra og differentialligninger.

Hvordan bliver man god til matematik?

For at blive god til matematik anbefales det, at du starter forfra med at finde din motivation og gå i gang med nogen øvelser.

 • Trin 1: Find din motivation
  Det er vigtigt, at du finder din motivation frem, hvis du ikke er ret god til matematik. Det kan nemlig en del af dig at blive bedre til matematik, hvis du ikke har lært det ordenligt før. Det er ikke noget, du kan lære på 1 time. Er du parat til at bruge den tid, der skal til – måske nogen uger eller nogen måneder? Er du klar til bruge noget af din tid?
  Du kan fx. finde din motivation til at tænke på, hvor meget det betyder at kunne bruge tal korrekt på et arbejde i fremtid, eller til at styre din egen økonomi. Matematik er vigtigt, men din motivation skal komme indefra.
 • Trin 2: Find de rigtige værktøjer frem
  For at lære matematik skal du være parat til at anskaffe de redskaber, der skal til, og måske bruge penge på det. Det kan være bøger med øvelser eller teori, apps eller ting som regnemaskine og notesblok.
 • Trin 3: Øvelser
  Øv dig i matematik. Du bliver kun bedre gennem øvelser, hvor du bruger de regler om matematik, du har lært.
 • Tag et kursus: Udover øvelser, du selv kan udføre, kan du også tage længere kurser, hvor du undervises af andre. Her bliver matematikken typisk ret avanceret og er for dem, der har et vist kendskab i forvejen.
 • Uddannelse som matematiker: De fleste mennesker ønsker bare at forbedre deres evner og forståelse, men ønsker du at arbejde med matematik eller bruge det fuld tid kan du overveje det som en studieretning. Læs hvordan bliver man matematiker?

Øvelser til at blive bedre til matematik

Her er en række forskellige typer af øvelser og indsatser du kan gøre for at blive bedre til matematik. Jo flere af disse du tager samtidigt, jo bedre!

 • Se videoer om matematik: Det er en god idé at se forskellige videoer om matematik, der forklarer tingene helt fra bunden. Der er rigtig meget godt materiale på youtube. Meget af det er på engelsk, men der findes også enkelte videoer på dansk.
 • Øv dig med øvehæfter: Det er en god og billig idé at anskaffe sig et øvehæfte. Det kan købes i de fleste boghandler. Du kan også købe øvehæfter på nettet. Sæt et mål for at blive færdig med hele hæftet.
 • Øvelser online: Der er mange gode sites med lektioner og øvelser. En site der kan anbefales er MatematikFessor, hvor du kan vælge dit niveau men du kan også søge bredt på google.
 • Download 1-3 matematik apps: Download nogen apps, der kan undervise og træne dig. De fleste er på engelsk. Se de bedste 10 apps her.
 • Øv dig med din hverdag: Sørg for at bruge matematikken i din hverdag. Begynd fx. at regne på, hvor hurtigt du cykler om morgenen, hvornår dit lån er betalt tilbage eller hvor meget du kan spare op på 3 år.
 • Skriv! Noget af det bedste du kan gøre, er at skrive tal ned. Man lærer ikke så godt, hvis man kun bruger et elektronisk værktøj.
 • Hjælpemidler er godt: Der er ikke noget i vejen med at bruge hjælpemidler som et regneark eller en regnemaskine. Det er dog stadig vigtigt, at du forstår matematikken og principperne bag. Ellers kan du ikke benytte de rigtige formler.
 • Find en ven, der er god til tal: Se om du har en person i din omgangskreds, der er god til matematik. Der er rigtig godt at tale om tingene, og en vigtig del af at blive bedre.

Gode matematik links

Andre ting, du kan blive

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *