Hvordan bliver man indretningsarkitekt?

Læs om de konkrete trin du kan tage for at blive indretningsarkitekt. Det er et kreativt og spændende job.

Er du kreativt anlagt med sans for æstetik og indretning? Kunne du tænke dig at arbejde med farver, belysning, materialer og møbler? Så er det måske noget for dig at blive indretningsarkitekt.

Her kan du læse mere om, hvordan man bliver indretningsarkitekt, og hvad det egentlig indebærer.

Hvad beskæftiger en indretningsarkitekt sig med?

Indretningsarkitektens opgave er at designe hjemmet
Indretningsarkitektens opgave er at designe oplevelsen af boligen gennem virkemidler som farver, belysning, materialer og møbler.

En indretningsarkitekt, også nogengange kaldet en indretningsdesigner, boligstylist eller indendørsarkitekt, arbejder med:

 • Designer oplevelsen af rum og boliger, som mennesker opholder sig i. Det vil sige, at du er med til at:
 • Indretter bygninger og rum af enhver slags
 • Vælger og designer af møbler
 • Arbejder med formgivning og materialer i forbindelse med boligens opbygning
 • Vælger og designer farver på materialer
 • Beslutter og arrangerer belysning
 • Kommunikation med kunder om deres ønsker
 • Indkøb af varer og ydelser i forbindelse med indretning
 • Administrativt arbejde (fakturering mv.)

Hvordan bliver man indretningsarkitekt?

Titlen som indretningsarkitekt er ikke en beskyttet titel. Man kan i princippet kalde sig “indretningsarkitekt”, hvis man arbejder med indretning af boliger på fuld tid.

Det er dog væsentligt nemmere at få jobs i branchen, hvis man har taget een af de private uddannelser, fordi man opnår en række kvalifikationer. Studierne er fjernstudier, også kaldet brevskoler (selv om det meste er e-learning og ikke foregår per brev):

 • På den private uddannelse “Copenhagen School of Interior Design” i København kan man tage et fjernstudie ved først at uddanne sig til Indretningskonsulent på 2 et halvt år og derefter tage overbygningen som Indretningsarkitekt på halvandet år, altså i alt typisk sammenlagt 4 år.
 • Man kan alternativt læse til Indretningsarkitekt på Indretningsakademiet er en tilsvarende fjernuddannelse som tager cirka 2-4 år som fjernundervisning med individuel vejledning. Dette hed tidligere “Akademisk Brevskole”.
 • Disse uddannelser koster ca. 20.000 kroner og giver ikke ret til S.U.
 • Det er også muligt at bevæge sig over i indretningsarkitektfaget hvis man kommer fra en uddannelse som designer eller arkitekt og får lyst til at arbejde med boligens indre.

Under de private uddannelser vil du blive fortrolig med emner såsom tegning, formgivning, indretningslære, møbler, belysning, materialelære, krav til bygninger, husets installationer, køkken og bad, projektering, organisering og arkitekturhistorie.

Hvordan finder man job som indretningsarkitekt?

Indretningsarkitekter får typisk job på een af følgende måder

 • De fleste indretningsarkitekter er selvstændige og sælger deres ydelser på timebasis eller projektbasis men det kan også være muligt at få en fast stilling på følgende måde
 • Job i en tegnestue / et arkitektfirma
 • Arbejde i et større varehus eller bolighus (fx. Magasin eller IKEA), hvor man hjælper med løbende opbygning og indretning af varehuset
 • Arbejde på en større arbejdsplads eller kontorlandskab, der ofte forandrer sig, det kan være både en privat eller offentlig virksomhed.
 • Stillinger er typisk af finde på gængse jobsites som Jobzonen, Stepstone o.l.

Hvad betyder hjemmet for vores velvære?

Som indretningsarkitekt har du mulighed for at få indflydelse for familiens fysiske kerne; hjemmet. Her kan du hjælpe familien med at skabe et hjem, som er:

 • Et smukt hjem: Når man designer sine rammer på en visuelt appelerende måde er man med til at skabe positive rammer for de mennesker, der bor der.
 • Styrker sunde værdier: Gennem designet af hjemmet giver man grobund for, at sunde værdier kan være i højsædet. F.eks. kan man lave områder, hvor bestemte funktioner er i fokus. Dette kan give som dermed giver sunde værdier. Eksempler på dette kan være et legerum til børnene, en stue reserveret til de voksnes samtaler eller en bibelstue til læsning.
 • Giver fleksibilitet: Gennem designet af rummene i boligen er du som indretningsarkitekt med til, at rum kan bruge til flere ting. Dette kan give livskvalitet hos brugerne af hjemmet, som de ikke havde før. Et eksempel på dette kan være et samtalekøkken eller et værksted med mulighed for, at børnene kan lege med.
 • Sundt indeklima: Gennem belysning og rumindretning kan man skabe bedre forhold for et godt indeklima og derigennem øget sundhed

Gode links

Mere du kan blive

4 Kommentarer

 1. Hej Tina,

  Generelt er udbuddet meget stort, alt fra kurser, korte uddannelser, over bachelorgrader til Master degrees, så det afhænger af dine egne ambitioner.

  De amerikanske, canadiske og engelske uddannelser er de mest anerkendte – i toppen ligger New York School of Interior Design og Savannah, Georgias ditto. Der er også gode skoler i Italien, fx. i Milano.

  Skal man vælge en uddannelse i udlandet vil jeg derfor råde til, at man starter med sit budget – altså, hvor lang tid og hvor mange penge vil man ofre på sin uddannelse? Det er nok den mest effektive måde at indskrænke det store og komplekse uddannelsesfelt på. Ellers kan man også vælge sit drømmeland først, og afgrænse sin research på denne måde.

 2. Hej,

  Hvilken af alle indretningsarkitekt-uddannelserne er den mest anerkendte herhjemme?

  Mvh Anja

 3. Jeg vil gerne igang med uddannelsen til indretningsarkitekt/konsulent. Hvilket uddannelsesstedet skal jeg vælge. Der er tidligere spurgt til hvilken uddannelse der er den mest anerkendte, men jeg kan ikke se dit svar.
  På forhånd tak
  Mvh Heidi

  • Som du kan se i mit tidligere svar ovenfor er spørgsmålet ikke helt entydigt og bør starte med din tid og budget. Markedet er ret varieret.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *