Hvordan bliver man konsul?

Kunne du tænke dig at repræsentere Danmark i et andet land, eller et andet land i Danmark? Har du fobindelser indenfor handel, erhverv eller kultur? Så er det måske noget for dig at blive konsul.

I denne artikel kan du læse hvordan man bliver konsul, og hvad det egentlig betyder.

told tolder pas grænse
En konsul er en repræsentant for et land, der bor i et andet land.

Hvad laver en konsul?

En konsul er en repræsentant for et land, som bor i andet land:

 • En udsendt konsul er en statsborger fra udsenderlandet udsendt af regeringen til at tjene i et andet land, og arbejder typisk med af fremme handel, yde bistand til statsborgere fra Danmark og varetager opgaver med pas, visum eller notar. Arbejder typisk på et konsulat.
 • Regeringen udpeger også egnede personer i udlandet som valgt eller honorær konsul. Det er ofte danskere i udlandet men kan også være fremmede statsborgere. Personen har typisk en aktiv funktion som direktør, advokat eller lignende, og udnævnes derefter som repræsentant.
 • En konsul skal fremme udviklingen af kommercielle, økonomiske, kulturelle og videnskabelige forbindelser mellem udsenderstaten og modtagerstaten
 • Der kan kun være een ambassadør, men der kan godt være mere end en konsul i et land
 • Er en del af et konsulærkorps (corps consulaire). Det er en forening af konsuler for andre lande, der bor i et land eller et område af et land.

Hvordan bliver man konsul?

Der er grundlæggende to måder du kan blive konsul på.

 1. Danmarks repræsentant i et andet land, eller
 2. Et andet lands repræsentation i Danmark

#1 Konsul for Danmark i et andet land:

 • Du kan blive Konsul for Danmark i et andet land.
  Eksempel: Du kan blive Konsul for Danmark i Mexico. Du vil typisk være dansk statsborger boende i Mexico med helt særlige forbindelser til det mexicanske erhvervsliv. Måske er du direktør for et dansk selskab, der har fabrikker i Mexico. Du er udpeget af den danske regering og godkendt af den mexicanske. Det er en del af Mexicos Konsulærkorps af andres landes konsuler.
 • For at blive konsul i Mexico for Danmark skal du nyde god anseelse og have gode forbindelser til myndigheder og organisationer i Mexico
 • Herefter skal den danske stat lave et såkaldt konsulpatent. Det er et udnævnelsesbrev, som specificerer hvilket område, konsulen arbejder indenfor. Det skal godkendes af Mexicos udenrigsministerium.
 • Det kan også være, at du er udsendt konsul af Danmark som til at være ansat på et konsulat. Her har du typisk gjort karriere i udenrigsministeriet som funktionær eller diplomat. I dette tilfælde er du også en del af Mexicos konsulærcorps.
 • Du kan nu kalde dig Konsul for Danmark i Mexico

#2 Konsul for et andet land i Danmark

 • Du kan blive et andet lands konsul i Danmark
  Eksempel: Du kan fx. blive Rumæniens konsul i Danmark. Du er udpeget af den rumænske regering til at være Rumæniens konsul og blevet godkendt af det danske udenrigsministerium. Du bor i Danmark og er en del af det danske konsulærkorps af andres landes konsuler i Danmark.
 • Her skal også nyde god anseelse og have en særlig position i forhold til handel mellem de to lande. Måske har du som dansk virksomhedsleder særlige forbindelser til eller kontrakter med  Rumæniens virksomheder eller offentlige tjenester.
 • Herefter sender den rumænske stat et konsulpatent, der godkendes af det danske udenrigsministerium.
 • Du kan nu kalde dig Konsul for Rumænien i Danmark og vil være en del af det danske konsulærkorps i Danmark eller et område af Danmark.

Gode links

Gode links om hvordan man bliver konsul:

Mere du kan blive

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *