Hvordan bliver man ambassadør?

Hvis du har drømmen om at være et Danmarks officielle repræsentant i et andet land, og har lyst til at slå dig løs som diplomat, så er jobbet som ambassadør med garanti noget for dig.

Her kan du læse mere om, hvordan man bliver ambassadør – og hvad sådan en person egentlig laver.

Hvad laver en ambassadør?

Ny_dansk_ambassadør_hos_Polens_præsident-polennu-dk
En ny dansk ambassadør i Polen, Thomas Møller (43), modtages af Polens præsident i 2010. Han kom fra en stilling som økonomichef i Udenrigsministeriet (Kilde: polennu.dk)

Ambassadøren er et lands officielle diplomat i et andet land, og sit lands officielle repræsentant. Ambassadørens opgaver kan opdeles i tre dele: Den diplomatiske, den ceremonielle og den administrative funktion.

  • Diplomatisk: Forstå kulturen de lever i, men repræsentere hjemlandets interesser i flere henseender.
  • Viderekommunikere politik og beslutninger til den fremmede regering i landet.
  • Ceremoniel: Repræsentere hjemlandet ved offentlige begivenhed og være et synligt symbol på deres eget land.
  • Administrativ: Ambassadøren er den øverste chef for ambassaden i det pågældende land. Ambassadører har typisk officerer under sig, der tager sig af dele af denne ledelsesfunktion.

Hvordan bliver man ambassadør?

Vejen til at blive ambassadør er ikke meget forskellig fra at blive diplomat generelt, selvom den kan være en smule længere. Det er trods alt ikke et job, der hænger på træerne. Et land som USA har f.eks. 188 ambassadører. Der er ikke en fast karrierevej, men der er typisk alligevel tale om, at ambassadøren har følgende

  • Lang uddannelse: En længerevarende universitetsuddannelse, typisk indenfor statskundskab, økonomi eller jura, men kan også indenfor andre studieretninger som f.eks. filosofi eller historie.
  • Fuldmægtig: Har gjort politisk karriere og været ansat som fuldmægtig i det offentlige
  • Diplomat-karriere: Har gjort karriere indenfor en række diplomatiske funktioner, i Danmark typisk forskellige ansættelser i Udenrigsministeriet.

Stillinger som ambassadør bliver slået op i udenrigsministeriet (se link nedenfor). For at blive overvejet til en sådan stilling, skal du besidde en række evner

  • Knivskarp karriereprofil: Det duer ikke, at du har zigzagget gennem karrieren og prøvet “lidt af hvert”, fx. været iværksætter, derefter skolelærer, og til sidst fodboldtræner.
  • Ledelseserfaring: fx. som kontorchef i et ministerium.
  • Sproglige egenskaber på forhandlingsniveau relevante for stillingen. En ambassadør i Frankrig skal naturligvis tale og skrive flydende fransk, men en ambassadør i fx Polen forventes ikke at kunne polsk, fordi det er et mindre land og et temmeligt svært sprog.
  • Note: Kun 12% af de danske ambassadører er kvinder. Det betyder ikke, at det er diskvalificerende at være kvinde, men blot at der er færre ansøgere blandt kvinderne, som kvalificerer til de opslåede jobs.

Gode links

Gode links om hvordan man bliver ambassadør:

Mere du kan blive

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *