Hvordan bliver man klogere?

Det er muligt for dig med enkle simple metoder at blive klogere. I denne artikel kan du læse om hvad det vil sige at være klog, og hvordan du kan blive klogere.

At være klog - hvad er det?
At være klog – hvad er det?

At være “klog” forstås her som intelligens, og ikke viden. Med andre ord kan du godt have en masse viden om en bestemt ting, fx. viden om haveplanter, uden at du nødvendigvis er “klog”. At blive klogere betyder, at du i hvilken som helst situation kan håndtere den, og handle mere rigtigt, end du ellers ville have gjort. Med andre ord

 • Du har evnen til at løse problemer
 • Du kan tænke fornuftigt
 • Du har en god hukommelse, så du ikke skal tilegne dig den samme viden flere gange, men kan opsamle viden
 • Du er selvkritisk og kan lære af dine fejl
 • Du kan tænke logisk og abstrakt i hvilken som helst situation

Det er bedre at tænde et lille lys end at forbande mørket.
– Kinesisk ordsprog

Vær parat til at lære noget nyt

Det første du skal gøre, inden du fortsætter, er at tage en beslutning om, at der skal ske en forandring i dig mentalt, for at du kan blive klogere. Du bliver ikke klogere ved at læne dig tilbage i sofaen og se Discovery channel. Indse med det samme at du

 • Skal forandre dig
 • Måske skal læse nogen ting, selv om du ikke kan lide at læse
 • At der ikke længere er noget, der hedder “Det er ikke så meget mig”. For at blive klogere – det betyder en anden dig.

Beslut dig for at fjerne det gamle

Een af de vigtigste ting du er nødt til at gøre i dit liv er at se på hvilke ting i dit liv, der lige nu fylder noget. Der findes et fantastisk citat om klogskab, der siger

If you don’t grow flowers in the garden of your mind, you are forever gonna pull weeds.
– Steven Covey

Det betyder, at du skal skal fjerne ukrudt, før du planter noget godt. Med andre ord vil der være ting i dit mentale liv, som lige nu er ukrudt. Eller sagt lige ud, ting der fordummer dig. Det kan måske provokere dig lidt at skulle lige disse ting ud af dit liv, men det er nødvendigt for at komme videre. For at blive klogere, skal du først fjerne ukrudt. Her er nogen typiske kilder til ukrudt

 • Du er sammen med mennesker, der kun taler om een ting
 • Du bruger tid foran et TV
 • Du hører radio med overfladiske værter og reklamer, som bare “kører i baggrunden”
 • Du bruger meget tid på en meget ensformig hobby, der ikke lærer dig nye ting (som for eksempel at fiske, lave havearbejde eller spille fodbold)

Metoder til at blive klogere

Når du er begyndt at fjerne ukrudt i dit liv, kan du begynde at plante blomster. Det gør du ved at begynde at lave aktiviteter, der fremmer din evne til at løse problemer, huske og tænke abstrakt og logisk.

Hjernen er også en muskel. Den skal trænes. Det vil gøre ondt i starten, men den vil blive stærkere for hver øvelse, du giver den.

 • Lav en plan for hvad du vil opnå. Skriv det i en kalender og arbejd på et emne mindst een gang hver dag.
 • Gå i gang med at læse er generelt sundt i forhold til at blive klogere. Det betyder mindre hvad du læser, fordi din hjerne selv skal arbejde for at tilegne sig stoffet, istedet for at lade det komme ind. Se mindre TV og radio, og begynd at læse blade, aviser og måske endda bøger, der kræver at hjernen arbejder. Start med at læse ting, du har lyst til at læse, og bevæg dig ind på nye emner.
 • Der findes rigtig mange metoder på nettet til hvordan du kan forbedre din hukommelsesevne. Gå i gang med nogen af disse øvelser.
 • Udfør intelligenstests. En måde at forstå logisk og abstrakt tænkning på er at forsøge at løse logiske og abstrakte opgaver.

2 Kommentarer

 1. Hej jeg er 18 år gammel og går i 2.g på stx. Hverdag efter skole når jeg kommer hjem, søger jeg altid på hvordan jeg kan blive bedre fagligt i skolen, og det er generelt alle fag, jeg ville gerne være en af de elever der hurtigt kan koble tingene sammen og komme med et godt og konkret svar for lærerne, jeg ville gerne være de elev der har en abstrakt viden. jeg har søgt flere stede på nette hvad jeg skal gøre osv. men for altid et overfladisk svar, håber i kan hjælpe mig med at bliver klogere til alle fag og hvad jeg kan gøre tak.

  • Hej. For at gøre en lang historie kan man sige det sådan, at din hjerne er en muskel. Den skal trænes for at blive stærkere. Det du skal gøre er

   1) fjern ting fra dit liv, der ødelægger din mulighed for at træne din hjerne selv. Fx TV, computerspil, alkohol (og det der er værre), og dårligt selskab. Omgiv dig fx. med mennesker, der er klogere end dig.

   Eksempel: Du kan ikke blive bedre i skolen, hvis du bare vil se X-faktor og hænge ud med vennerne nede i centeret.

   2) Træn din hjerne. Løs opgaver. Læs bøger. Sæt dig mål. Gå efter dem. Giv ikke op, men bliv ved med at træne.

   Din hjerne er en muskel, og man kan sige det sådan: Den bliver kun god til at løfte ting, hvis du begynder at løfte ting med den. Så begynd at læse bøger indenfor en masse områder (fx matematik, videnskab, sprog, historie, som indeholder opgaver). Læs foran i skolen og få fat i bøger, der IKKE er i pensum.

   Du bliver kun klogere, hvis du arbejder for det.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *