Hvordan bliver man TV vært?

Kunne du tænke dig at være et af Danmarks mest kendte ansigter? Kan du være interessant, formidlende, personlig og relevant for målgruppen? Så er det måske noget for dig at være TV vært.

Her kan du læse, hvordan man bliver TV vært, og hvad en TV vært egentlig beskæftiger sig med.

TV nyheder
En TV vært leder en udsendelse, formidler informationer og interviewer gæster i TV studiet. Han eller hun er udsendelsens ansigt udadtil.

Hvad vil det sige at være TV vært?

En TV vært præsenterer og leder TV udsendelsen:

 • Er udsendelsens ansigt – også i overført betydning
 • Fremlægger informationer eller præsenterer fakta
 • Introducerer indslag udefra, det kan være journalister i marken, andre optagelser o.l.
 • Leder seerne gennem udsendelsen ved at forklare, hvad der nu skal ske.
 • Interviewer gæster, der er inviteret ind i studiet
 • Tilrettelægger sammen med andre selve udsendelsen og planen for, hvad der skal ske
 • Arbejder sammen med andre roller i TV studiet, såsom andre værter, teknisk personale, gæster
 • Har kontakt til andre partnere, der bistår med informationer til udsendelsen.

Ofte arbejder en TV vært i et TV studie, enten for et medieselskab eller en større organisation, der har TV som funktion. En TV vært kan også sende fra marken, også kaldet at være “on location”.

Hvordan bliver man TV vært?

Der er en række måder at blive TV vært på. Nogen har en uddannelse, andre har ikke. Derfor er der også en mulighed for dig, uanset hvad din baggrund er.

 1. Nogengange kan du ganske enkelt blive ansat på relevante forudsætninger. Det kan fx. være, at et program om hunde har brug for en TV vært, og du har trænet hunde i 10 år – og iøvrigt holder foredrag om det.
 2. Bliv castet: Nogen mennesker har fundet deres stilling som TV vært ved en casting. Stillingen har altså været slået op og du er blevet udvalgt ved en form for prøve.
 3. Mange studieværter er uddannede journalister. Se hvordan bliver man journalist? Det kan være, at du kommer i praktik som medhjælper på et TV program under uddannelsen og allerede der får erfaring med mediet. Ellers kan du søge stillinger efter uddannelsen som journalist er færdig.
 4. TV værter bliver meget ofte ansat pga tidligere erfaring med medieproduktion. Det kan være, du har medvirket i et andet radioprogram, TV program eller måske en reklamefilm.
 5. Mange har læst Medievidenskab eller anden medie uddannelse, hvilket har givet dem viden indenfor medieproduktion og måske erfaring med at tilrettelægge produktioner
 6. Berømte mennesker bliver tit valgt som TV værter, fordi befolkningen allerede kender ansigtet og forbinder dem med noget positivt og godt. Der er mange eksempler på fx. musikere, sportsstjerner, politikere og komikere, som er blevet TV værter. Se hvordan bliver man berømt?

Gode links

Mere du kan blive

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *