Hvordan bliver man testet for HIV?

Har du en mistanke om at have HIV virus? Har du behov for at få det testet med sikkerhed? Så er det muligt at få afklaret, om du skulle være HIV positiv. I denne artikel kan du læse mere om, hvordan man bliver testet for HIV virus, og hvad man selv skal gøre.

At være HIV positiv betyder, at man er inficeret med en særlig virus. Det er en lidelse i immunforsvaret, som leder til den dødelige sygdom AIDS.

Hvad sker der ved en test for HIV?

At blive testet for HIV virus foregår på følgende måde:

 • En test for HIV foregår som en blodprøve. Der er ikke andre måder, man kan blive testet på
 • Man kan blive testet hos sin læge
 • Det er også muligt at blive testet anonymt på de såkaldte Checkpoint centre i Aarhus, Odense og København, eller på udvalgte hospitaler.
 • Ved testen bliver blodet kontrolleret for enten selve HIV virusset (de lidt dyrere og mere sikre tests, der tager længere tid om et svar), eller for antistoffer (billigere / hurtige tests, der giver svar med det samme).

Hvordan bliver man testet for allergi?

Du bør altid starte med at kontakte egen læge, hvis du har mistanke om noget:

 • Kontakt egen læge, hvis du har nogen form for mistanke om, at du er allergisk, og bestil en tid
 • Under dit lægebesøg vil din læge forsøge at finde frem til din risikoprofil udfra livsstil og dine eventuelle risikohandling
 • For at blive testet for HIV vil din læge tage en blodprøve som sendes videre. Der kan testes på forskellige måder afhængig af, hvor sikker man vil være
 • Efter undersøgelsen vil du få resultatet, enten med det samme eller senere gennem din læge
 • Du vil altid blive testet i forhold til en risikosituation (et samleje, stik med en kanyle eller lignende). HIV virus modnes med tiden, så testen er mere sikker, jo længere tid man venter.
 • Typisk er man sikker på resultatet 4-8 uger efter en risikosituation.
 • Det er muligt at få taget en kviktest, hvor du får svaret efter 20 minutter. Det er kun muligt at være sikker på resultatet, hvis det er mindst 8 uger efter en risikosituation, da disse tests kun måler antistoffer.

Kan man teste sig selv for HIV?

Det er muligt at anskaffe sig en række tests på hjemmesider, der tester for HIV antistoffer. De kan købes for helt ned til 50-100kr.

Det anbefales ikke, at man anskaffer sig disse tests, men søger læge istedet. Det skyldes, at disse tests kan være af variende kvalitet og man enten kan tro, at man har lidelsen, når man ikke har den, eller omvendt.

Det er muligt at få hjemmetests hos de såkaldt “Checkpoints” i Aarhus, Odense og København, men det skal altid følges op af besøg hos en læge efterfølgende.

Gode links

Mere du kan blive

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *